فهرست مطالب

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 72 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید هاشمی، محمود ضیائی، وجه الله قربانی زاده، محمود جمعه پور صفحات 1-13

    با توجه به توسعه روزافزون اقامتگاه‌های بوم‌گردی در کشور و همچنین نقش آن‌ها در توسعه گردشگری پایدار، به نظر می‌رسد هنوز مدل کسب و کار جامع و پایداری برای این نهاد اقتصادی - اجتماعی معرفی نشده است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه‌های تاثیرگذار بر پایداری اقامتگاه‌های بوم‌گردی و پیشنهاد مدل کسب و کار پایدار بر‌اساس دانش خبرگان دانشگاهی و مدیران این کسب و کارهاست. روش‌شناسی پژوهش این مقاله از نوع کیفی است و از تحلیل مضمون با رویکرد قیاسی و روش توصیفی- استنتاجی استفاده شده است، داده‌ مورد نیاز از طریق تحلیل محتوای مصاحبه با خبرگان تامین شده است. جامعه پژوهش مدیران اقامتگاه‌های بوم‌گردی موفق و اساتید دانشگاهی مطلع و صاحب‌نظران حوزه کارآفرینی و گردشگری کشور بوده است. برای انتخاب نمونه از روش نمونه‌گیری هدف‌مند قضاوتی استفاده شد و مصاحبه‌ها تا حد اشباع نظری ادامه یافته است. ابزار پژوهش، مصاحبه عمیق نیمه‌ساختاریافته و همچنین نتایج بر اساس مضمون‌های بدست آمده از تحلیل محتوای متون مصاحبه بوده است. براساس یافته‌های نگاشت‌شده در مدل کسب و کار پایدار اقامتگاه‌های بوم‌گردی پیشنهادی لازم است برای هر سه بعد اقتصاد، اجتماع و محیط‌زیست، یکپارچگی، جامعیت و اهمیت همزمان قایل شد تا از پایداری و بقای بلندمدت برخوردار گردند. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد، پایداری کسب و کارهای نوین و اقامتگاه‌های بوم‌گردی در گرو اتخاذ سبد درآمدی متنوع و تلاش برای خلق ارزش در هر سه بعد اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، محیط‌زیستی و به عبارتی توجه و اهمیت به سود، مردم و زمین است.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، مدل کسب و کار پایدار، اقامتگاه بوم گردی، پایداری، بوم مدل کسب و کار سه لایه، توسعه گردشگری، تحلیل مضمون
  • سارا خاشعی، اباصلت خراسانی، داوود معصومی صفحات 14-20

    امروزه اداره سازمان‌ها دیگر با مهارت‌های سنتی امکان‌پذیر نیست. لذا روش‌های آموزش این مهارت‌ها نیز با روش‌های آموزشی پیشین تفاوت اساسی یافته است. امروزه برای اثرگذاری و ارتقای کیفیت در آموزش‌های ضمن خدمت به ابداع روش‌های نوآورانه به‌عنوان یک ضرورت نگاه می‌شود. یکی از این روش‌های نوین «فن بازی‌وارسازی» در آموزش است. مقاله حاضر ضمن توجه به مزایای بازی‌وارسازی در آموزش به بررسی جایگاه این فن در آموزش‌های ضمن خدمت سازمان صدا و سیما براساس چارچوب پژوهش سرجیوجیمنز می‌پردازد. روش پژوهش در این تحقیق از نوع اکتشافی و داده‌های پژوهش بر‌اساس مشاهده هفت دوره آموزش الکترونیکی (از آموزش‌های ضمن خدمت سازمان صدا و سیما) و مصاحبه با ده نفر از مدیران، مسیولان و کارشناسان اداره کل آموزش سازمان صدا و سیما گردآوری و نهایتا براساس کدگذاری سه مرحله‌ای (کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی) تحلیل شده است. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد در آموزش‌های ضمن خدمت سازمان صدا و سیما عناصر بازی‌وارسازی به صورت آگاهانه و هدفمند استفاده نمی‌شود و بازی‌وارسازی در آموزش‌های سازمان جایگاه مناسبی ندارد. ولی چنانچه طراحی مناسبی در این خصوص صورت گیرد، زمینه‌ها و انگیزه‌های لازم برای بهبود آموزش‌های ضمن خدمت کاملا مهیا است.

    کلیدواژگان: بازی وارسازی، آموزش ضمن خدمت، بازی وارسازی در آموزش، بازی وارسازی در آموزش های ضمن خدمت سازمان صدا و سیما
  • آرزو حق شناس، ساسان رجب لو، مهدی حارث ابادی، امیر امانی صفحات 21-25

    با افزایش اقبال به اقتصاد دانش بنیان، در سالهای اخیر شاهد رشد کمی و کیفی انواع رویدادهای فناورانه از قبیل استارت آپ ویکند، الکامپ، فیناپ و مانند در سالهای اخیر هستیم. رویدادهای فناورانه در راستای کمک به تاسیس و توسعه کسب و کارهای نوپا انجام می گردند. علیهذا این رویدادها هزینه و زمان قابل توجهی را به خود اختصاص می دهند در حالیکه به نظر می رسد کارآیی این رویدادها مورد بررسی دقیقی قرار نگرفته است. هدف از این مطالعه، بررسی اثربخشی شرکت در این رویدادها در تاسیس و رشد کسب و کارهای نوپا بوده است. در این راستا با انجام یک پژوهش کیفی و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند بر روی 8 شرکت مستقر در پارک علم و فناوری استان خراسان شمالی، به پنج تم اصلی رسیدیم. عوامل اصلی موثر بر کارآیی رویدادها از نظر مصاحبه شوندگان عبارت بود از کیفیت برگزاری رویداد (استفاده از متخصصین کسب و کار و افراد مهم در این رشته)، پیگیری برگزار کنندگان (کمک به پرورش ایده های برتر، کمک به تیم سازی و معرفی به مراکز رشد)، انگیزش شرکت کنندگان (افزایش انگیزه شرکت کنندگان در رویداد به منظور آغاز یک کسب و کار نوپا یا تقویت آن)، ارتباطات توسعه ای (تقویت شبکه سازی) و اصلاح تیم اولیه (اضافه شدن افرای با تخصص های مورد نیاز کسب و کار). در مجموع این پژوهش نشان داد رویدادهای فناورانه برگزار شده به شرط تامین کیفیت مورد نیاز روی تاسیس و رشد کسب و کار های نوپا تاثیرگذارند.

    کلیدواژگان: رویدادهای فناورانه، کسب و کار نوپا، پژوهش کیفی، تاسیس، توسعه
  • حمزه امین طهماسبی، یاسمن زاهدان صفحات 26-33

    صنعت پوشاک یکی از صنایع مهم و رو به رشد در کشور است که جا دارد علاوه بر بازار داخلی در بازارهای صادراتی نیز رشد پیدا کند. همچنین ارزیابی عملکرد یک ابزار حیاتی برای دستیابی به بهبودهای اساسی در صنعت بوده و در مدیریت منابع سازمانی حایز اهمیت است. بر این اساس پژوهش حاضر درصدد است تا ضمن یافتن عوامل مهم و تاثیرگذار در صنعت پوشاک، ارتباط بین این عوامل و ارجحیت آن‌ها نسبت به هم را مشخص نماید. برای این کار ابتدا 35 عامل توسط مرور ادبیات استخراج شد و با استفاده از پرسشنامه و نظرسنجی از خبرگان، این عوامل پالایش شد و براساس روش فریدمن 16 عامل به‌عنوان عوامل اصلی شناسایی گردید. سپس به‌وسیله‌ی روش ISM روابط علی و معلولی و میزان اهمیت عوامل معین شد. در پایان با استفاده از تحلیل MICMAC قدرت نفوذ و وابستگی عوامل مشخص گردید. مدل ISM نشان داد که عوامل "کیفیت طراحی"، "برنامه‌ریزی" و "آموزش کاربردی در جهت افزایش صادرات" بیش‌ترین تاثیرگذاری را دارند و به‌مانند زیربنا برای مدل عمل می‌کنند و همچنین عوامل "معرفی محصول جدید"، "ارتقای برند"، "افزایش سطح سفارشی‌سازی"، "بازاریابی"، "حضور موثر در بازارهای بین‌المللی" و "تامین مالی" در بالاترین سطح مدل قرار گرفته‌اند و از عوامل دیگر تاثیر می‌پذیرند. تحلیل MICMAC نشان داد که "کیفیت طراحی"، "کیفیت انطباق"، "برنامه‌ریزی" و "آموزش کاربردی در جهت افزایش صادرات"؛ دارای قدرت نفوذ بالا و وابستگی کم هستند؛ در نتیجه این عوامل، در صنعت پوشاک با رویکرد صادراتی محرک و برانگیزنده به شمار می‌روند و باید در اولویت سازمان قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، صنعت پوشاک، مدل سازی ساختاری تفسیری، تحلیل MICMAC، صادرات
  • یاسر قاسمی نژاد، پیمان حاجی زاده، حامد کردی صفحات 34-39

    در سالهای اخیر، اندازه داده‌ها در جهان به طور چشم‌گیری به صورت نمایی به چندین برابر افزایش پیدا کرده است. بانک‌ها نیز در فرایندهای خود مقادیر زیادی داده ایجاد و گاه هزینه‌های گزافی برای جمع‌آوری و نگهداری آن‌ها صرف می‌کنند. برخی از کارشناسان صنعت بانکی رشد هفت برابری حجم موجود داده‌ها را تا سال 2020 برآورد می‌کنند. امروزه فناوری کلان‌داده به ‌عنوان راه‌حلی برای بهره‌برداری و استفاده این حجم از اطلاعات مطرح است. اما بررسی و پردازش داده‌های بزرگ و نیز بررسی اثربخشی به کارگیری آن در حوزه بانکداری به عنوان یک چالش تلقی می‌گردد. از این رو، در این تحقیق به بررسی نقش مدیریت کلان داده در بهبود تصمیم گیری سازمان های بانکی (مطالعه موردی بانک سپه) پرداخته شد. بدین منظور جامعه آماری این تحقیق شامل 130 نفر از کلیه کارشناسان بخش اداره فناوری اطلاعات بانک سپه میباشد که به دلیل محدودیت جامعه آماری نمونه‌گیری صورت نگرفت. پرسشنامه‌های استاندارد مدیریت کلان داده 20 گویه‌ای، پرسشنامه توانمندسازی بهبود تصمیم‌گیری 22 گویه‌ای و پرسشنامه کیفیت تصمیم‌گیری10 گویه‌ای با استناد بر تحقیقات شمیم و همکاران (2019)، بعد از بومی‌سازی مبنای تحقیق قرار گرفت. نتایج توصیفی و استنباطی داده‌های پژوهش با استفاده از نرم‌افزار 19SPSS وPLS ، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق، حاکی از آن بوده است که فرهنگ سازمانی با ضریب 0.446 بیشترین رابطه مثبت و معناداری را بر توانمندسازی دارد. همچنین توانمندسازی رابطه مثبت و معنادار با ضریب 0.645 با اثربخشی تصمیم گیری و ضریب 0.884 با کارایی تصمیم‌گیری دارد.

    کلیدواژگان: کلان داده، بهبود تصمیم گیری، سازمان های بانکی، فناوری، بانک سپه
  • سید روح الله فرجی، حسین ادب، جلال حقیقت منفرد صفحات 40-51

    عصر حاضر، عصر دانش و فناوری است. بنابراین شرکت هایی موفق هستند که با استفاده از فعالیت های تحقیق و توسعه در زمینه های فنی و اقتصادی و با شناخت شرایط بومی در صدد تدوین راهبرد توسعه محصولات جدید باشند. هدف این پژوهش، ارایه مدل مفهومی فعالیت های تحقیق و توسعه بومی در توسعه محصول جدید در صنایع لبنی می باشد. این پژوهش از نظر نتیجه، یک تحقیق کاربردی و از نظر هدف تحقیق اکتشافی می باشد. رویکرد بخش کیفی، مبتنی بر تیوری داده بنیاد می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساخت یافته با 18 نفر از مدیران و خبرگان حوزه تحقیق و توسعه صنایع لبنی می باشد. نمونه گیری با دو روش نمونه گیری هدفمند و قضاوتی انجام شد. نتایج در مورد شرایط علی، روندهای درون سازمانی و برون سازمانی می باشد. پدیده اصلی این پژوهش، بومی سازی فعالیت های تحقیق و توسعه می باشد. عوامل مداخله گر شامل قابلیت های سازمانی، عوامل قانونی، پتانسیل و نگرش مدیریت و تغییرات محیط عمومی می باشد. بستر پژوهش، ساختار ایده و محصول، ساختار بازار و صنعت، بینش و رویکرد مصرف کننده و پایگاه نهادی تحقیق و توسعه است. راهبرد ها شامل ایجاد دانش تحقیق و توسعه، مقابله با ضعف آموزش و منابع انسانی، منابع مالی، مکانیزم های مواجهه با ریسک، مکانیزم های رقابتی، مقابله با ضعف نهادی و مشتری محوری می باشد. در انتها پیامدها شامل بهبود شاخص مالی شرکت، ارایه محصول جدید به بازار، بهبود موقعیت و بهره وری، صادرات و ارتقا دانش بومی و مهارت ها می باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت های تحقیق و توسعه، بومی سازی، توسعه محصول جدید، دانش، تئوری داده بنیاد
  • محبوبه نوری زاده، طاهره صاحب، شقایق صحرایی، علی ملکی صفحات 52-61

    در طول سه دهه گذشته، پژوهش‌ها بر این موضوع متمرکز بوده‌است که کشورهای متاخر چگونه و تحت چه شرایطی توانسته‌اند به تولیدکنندگان اصلی فناوری‌های جدید همچون انرژی‌های تجدیدپذیر تبدیل شوند و در این حوزه فرارسی فناورانه نمایند. این موضوع برای کشورهای در حال توسعه از آن جهت مورد تاکید است که از سویی بیشترین رشد تقاضای انرژی در سال‌های آینده در این کشورها خواهد بود و از سوی دیگر پنجره فرصت سبزی است تا سایر کشورهای در حال‌توسعه بتوانند با در نظر گرفتن آن به درس‌آموزی و یادگیری پرداخته و در جهت فرارسی در این حوزه‌ها تلاش نمایند. در این پژوهش سعی شده‌است تا فرارسی فناورانه از طریق تحلیل ساختار و تکامل شبکه نوآوری حوزه انرژی خورشیدی با استفاده از تحلیل استنادات پتنت بررسی شود. بدین منظور پتنت‌های این حوزه از پایگاه نوآوری درونت و در بازه زمانی سال 1980 تا 2017 استخراج و پاکسازی شد. سپس شبکه استنادات تشکیل و با استفاده از روش‌های تجزیه و تحلیل شبکه‌های اجتماعی ساختار کلی شبکه و ویژگی‌های سطح کشور بررسی شد. نتایج نشان داد که کشورهایی که از طرفی به مرور ظرفیت جذب خود را از طریق پیوستن به شبکه جهانی نوآوری و حرکت در خط سیر فناوری‌های کشورهای پیشرو از طریق افزایش استنادات به پتنت‌های این کشورها، افزایش دادند و از طرفی دیگر پتنت‌های باکیفیتی در حوزه‌های جدید ثبت کرده‌اند، مورد استناد روزافزون سایر کشورها قرار گرفته‌ و موفق شدند در شبکه جایگاه ویژه‌ای به عنوان واسط و میانجی انتقال و اشاعه فناوری پیدا کنند و موفق به فرارسی فناورانه شوند.

    کلیدواژگان: انرژی تجدید پذیر خورشیدی، فرارسی فناورانه، تحلیل پتنت، شبکه نوآوری، پنجره فرصت
|
  • Hamid Hashemi, mahmoud ziaei, Vajhollah ghorbanizadeh, mahmoud jomehpour Pages 1-13

    Considering the increasing development of ecolodges in Iran and also their role in the development of sustainable tourism, it seems that a comprehensive and successful business model for this socio-economic institution has not yet been introduced. The purpose of this study is to identify the factors affecting the sustainability of ecolodges and propose a sustainable business model based on the knowledge of experts and managers of these businesses. The research method of this paper is qualitative and thematic analysis has been used with deductive approach and descriptive-inferential method. The required data has been provided through the analysis of semi-structured experts interviews. The research community has been the managers of successful ecolodges and knowledgeable university professors and experts in the field of entrepreneurship and tourism in the country. Purposeful judgmental sampling method was used to select the research sample and the interviews were continued until theoretical saturation. The research tools were semi-structured in-depth interviews as well as the results based on the themes obtained from the content analysis of scientific texts. The findings show that according to the proposed sustainable business model, ecolodges need to be integrated and important for all three dimensions of economy, community and environment in order to have long-term sustainability and survival. The results of this study show that the sustainability of new businesses and ecolodges depends on adopting a diverse income portfolio and trying to achieve benefits in three dimensions: economic, socio-cultural, environmental, in other words, attention to the benefits, people and land.

    Keywords: Ecotourism, Sustainable Business Model, Ecolodges, Triple Layered Business Model Canvas, Tourism Development, Thematic Analysis
  • sara khashei, abolfazl khorasani, davood masomi Pages 14-20

    nvironmental change, competition, and technology are among the factors that force organizations to continually learn and improve In response to this issue, "gamification" with a new concept and approach tries to attract the attention of businesses and various educational areas in organizations while emphasizing increasing participation and motivation of learners. In this research, to answer the questions and achieve the research goals, a qualitative method with an exploratory approach and using observation and in-depth interview techniques have been used. Also, for collecting research information, seven e-learning courses (from the in-service training series of the IRIB) have been observed by the purposive sampling method. In-depth interviews were also conducted with ten managers, officials, and experts of the General Directorate of Education of the IRIB. This study reviews the status of the possibility of entering gamification techniques in the in-service training IRIB and concluded that gamification in the in-service training IRIB doesn't have any proper place, due to the structure, conditions, Possibilities, benefits, and existence challenges in the General Directorate of Education of the IRIB, the proper design, and implementation of the technique gamification can increase the benefits and reduce the challenges of in-service training in the IRIB.

    Keywords: Gamification, In-Service Training, Gamification in the in Training, Gamification in the in-service Training
  • Arezou Haghshenas, Sasan Rajablou, Mehdi Haresabadi Pages 21-25

    With increasing the attentions to knowledge-based economy, quality and quantity of different tech events, including Startup weekends, EleComps and Finups, has improved in recent years. This study aimed to investigate the efficacy of attending such events in creation and development of startups. To do so, performing a qualitative research and using semi-structured interviews on 8 companies which were based in science and technology park of North Khoarsan province, 5 major themes were obtained. The most important factors determining the efficacy of the events were found to be the quality of the event, follow ups by the organizers, motivation of the attendants, developmental communication and modifying the primary core. In conclusion this study showed that the quality tech events can help create and develop the startups.

    Keywords: tech events, startup, qualitative research development start
  • Hamzeh Amin-Tahmasbi, Yasaman Zahedan Pages 26-33

    The garment industry is one of the important and flourishing industries in the country that seems to grow in the export market besides the internal market. It’s considerable that performance measurement is a vital tool for access to basic improvements and it’s important in management. Therefore this research sought to found important and influencer indicators in the garment industry and determine the relationship between these indicators and their preference for each other. For perform this investigation, 35 indicators, obtained from literature review, filtered using questionnaires and experts opinion and then 16 indicators were selected as basic indicators based on Fridman’s method. Using ISM, a meaningful relationship and the importance of indicators were extracted. Penetration power and dependence of indicators determined with the MICMAC analysis. The ISM model showed that the “quality of design”, “planning”, and “applied education with the aim of export increase” indicators have the most impact and they act such as the infrastructure for the model. Also “new product introduction”, “brand promotion”, “increase ordering level”, “marketing”, “effective presence in international markets” and “financial” indicators stand at the top level of the model and are influenced by other indicators. MICMAC analysis showed that “quality of design”,” quality of adaptation”,” planning”, and “applied education with the aim of export increase” have strong driving power but weak dependence power; As a result, these factors are driving in the garment industry and should be a priority for the organization.

    Keywords: Performance Measurement, Garment IndustryInterpretive Structural, Modelling MICMAC, Analyze Export
  • Yaser Ghasemi Nezhad, peyman hajizadeh, Hamed Kordi Pages 34-39

    In recent years, the size of data in the world has increased dramatically several times. Banks also generate large amounts of data in their processes and sometimes spend exorbitant costs to collect and maintain it. Some banking industry experts estimate a sevenfold increase in existing data by 2020. Today, big data technology is considered as a solution to exploit and use this volume of information. However, reviewing and processing big data as well as examining the effectiveness of its use in the field of banking is considered as a challenge. Therefore, in this study, the role of big data management in improving the decision-making of banking organizations (Case study of Sepah Bank) was investigated. For this purpose, the statistical population of this study includes 130 experts from all departments of the information technology department of Sepah Bank, which was not sampled due to the limited statistical population. The standard 20-item big data management questionnaire, the 22-item decision-making empowerment questionnaire and the 10-item decision-making quality questionnaire based on Shamim et al.'s (2019) research were the basis of research after localization. Descriptive and inferential results of research data were analyzed using SPSS 19 and PLS software. The results showed that organizational culture with a coefficient of 0.446 has the most positive and significant relationship with empowerment. Empowerment also has a positive and significant relationship with a coefficient of 0.645 with decision effectiveness and a coefficient of 0.884 with decision efficiency.

    Keywords: Big Data, Situation Improvement, Banking Organizations, Technology, Sepah Bank
  • seyed rohollah faraji, hossein adab, jalal haghighat monfared Pages 40-51

    The present era is the era of knowledge and technology. In such circumstances, companies will be successful in using research and development activities in technical and economic fields and recognizing the existing local conditions to develop a strategy for the development and design of new products.The purpose of this research is to present a conceptual model of indigenous research and development activities in new product development in the dairy industry. This research is applied in terms of results and is an exploratory research in terms of purpose. The qualitative part approach is based on the Grand Theory strategy. The data collection tool is a semi-structured interview with 18 managers and experts in the field of research and development in the dairy industry. Sampling was performed in a purposeful and judgmental manner. The results are about causal conditions, internal and external Organizational trends.The main phenomenon is the indigenous of research and development activities. Interfering factors included organizational capabilities, legal factors, management potential and attitudes, and changes in the public environment. Underlying factors are the structure of the idea and the product, the market structure of the industry, the consumer approach, the institutional basis of research and development. Strategies include research and development knowledge mechanisms, training and human resources,financial resources, risk management, competitive and strategic mechanisms, coping with institutional weakness and customer focus. Implications also include improving the company's financial indicators, offering new products and services, improving position and productivity,exporting and upgrading indigenous knowledge and skills.

    Keywords: Research, Development activities, Localization, New product development, knowledge, Grounded theory
  • Mahboubeh Nourizadeh, Tahereh Saheb, Shaghayegh Sahraee, Ali Maleki Pages 52-61

    Over the past three decades, research has focused on how and under what conditions latecomers have been able to become major producers of new technologies, such as renewable energy, and make technological catch-up in this area. This is emphasized for developing countries because, on the one hand, the greatest growth in energy demand in the coming years will be in these countries, and on the other hand, it is a green window of opportunity for other developing countries to learn and work towards catching-up in these areas. In this research, from the perspective of global innovation networks, the technological approach was investigated by analyzing the structure and evolution of the solar energy innovation network using patent citation analysis. For this purpose, patents in this field were extracted and cleared from the Derwent Innovation over a period 1980-2017. Then, a citation network was formed and the topological structure and country-level indicator were examined using social network analysis methods. The results showed that countries that were able to gradually increase their absorption capacity by joining the global innovation network and moving in the path of technology of leading countries by increasing citations to their patents, could able to be producers of knowledge and granted high quality patents which have been increasingly cited by other countries. These countries found a special place in the network as intermediaries for the diffusion of technology and succeeded in technological catch-up.

    Keywords: renewable solar energy, technological catch-up, patent analysis, innovation network, window of opportunity